Center Parcs – Apartments, Longford Forest, Ireland

Thirty one bed apartments with ensuites, over three floors

  • Client
  • Center Parcs
  • discipline
  • Design,
  • sector
  • Leisure,
Jackson Design Associates were appointed directly by Center Parcs to develop the Employer’s Requirements design and of this new apartment building at Longford Forest including on site monitoring of the construction stage. The building provides thirty one bed apartments with ensuites, over three floors. Construction includes SFS frame, glazed curtain wall entrance portal, stone plinth with timber cladding above, and timber louvres providing solar shading. Cantilevered windows to the circulation provide panoramic views to the forest when circulating, while feature slate tile effect cladding to the entrance portal references the local vernacular For value and environmental efficency, fire escape staircases are external but ‘wrapped’ in timber cladding and timber louvres to appear incorporated into the main building form. The design is based on experience of other apartment building designs completed by JDA but is bespoke to the Longford site. The building also includes accessible apartments for use by wheelchair users.